СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН „ЛЮЛИН“

Меню

Меню

Започна изграждането на втория православен храм в район “Люлин”

“Съществуването и преуспяването на моя народ и на вярата на моите предци е и моята лична съдба.” Св. патриарх Евтимий Търновски

На 20.01.2022 г., със символична първа копка, започна строежът на храм “Св. патриарх Евтимий Търновски” – вторият православен храм в район “Люлин”. Събитието неслучайно се проведе на днешния ден – на 20-ти януари почитаме паметта на Св. патриарх Евтимий Търновски. За основа на сградата бяха положени три камъка – от Хилендарския манастир в град Атон, от бастионът на Второто българско царство – Царевец и от Паметника на свободата на връх Шипка. Всеки от тях носи духа на великата българска история и символизира несломима вяра и борбеност.

На тържествената церемония присъстваха г-н Румен Радев, президент на Република България, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Патриарх Неофит, народни представители, заместник-кметове на Столична община, Главният архитект на град София, общински съветници и районни кметове.

Катедралният храм ще бъде изграден в ж.к. “Люлин” 9, изцяло с дарителски средства и с благословията на Негово Светейшество Неофит митрополит Софийски и Патриарх български, със съдействието на Софийска света митрополия (БПЦ) и Църковното настоятелство за новия храм.

Храм “Св. Патриарх Евтимий Търновски” в район “Люлин” е първият в България, който носи името на Светеца.

Кметът на район “Люлин”, инж. Милко Младенов, благодари на г-жа Йорданка Фандъкова, на арх. Здравко Здравков, на г-жа Екатерина Йорданова и на Столичен общински съвет за цялата подкрепа и оказаното съдействие. Също така изказа и благодарност за постоянството, усилията и добре свършената работа до този момент на Инициативния комитет, от който е част и с който през 2019 г. поеха инициативата за изграждане на нов храм в района, на всички дарители, както и на служителите от районната администрация.

Skip to content