СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН „ЛЮЛИН“

Меню

Меню

Председателят на СОС Георги Георгиев поиска алтернативно трасе да облекчи трафикът от Люлин

Жителите на столичния район “Люлин” ще стигат значително по-бързо до центъра на София. Във връзка с ремонта на тунел „Люлин“ и затрудненията на шофьорите, по инициатива на председателя на Столичният общински съвет Георги Георгиев е изготвен план и проект за обособяване на алтернативно приоритетно трасе за движение, чрез което да се намали негативния ефект от затварянията, поради ремонтните дейности.

„Създаваме обходно трасе, което въвеждаме за времето на ремонта и започва от кръстовището на бул. „Царица Йоанна“ и бул. „Петър Дертлиев“, чрез ляв завой по бул. „Петър Дертлиев“, посока бул. „Сливница“. Той продължава през кръстовището на „Орион“ и към бул. „Сливница“, посока центъра, до ул. „Опълченска“. По цялата дължина на трасето въвеждаме зелена вълна на светофарните уредби. По този начин хората ще стигат по-бързо по трасето, като максималното планирано време за пътуване е до 10 минути. Наред с това обособяваме и нова трета лента на бул. „Сливница“ в участъка от ул. „Русе“ до бул. „Константин Величков“. С тези няколко мерки се надяваме драстично да улесним придвижването в града.“, коментира шефът на градския парламент Георги Георгиев.

Въпросното трасе започва от „входящата точка“ към тунел „Люлин“, а именно кръстовището на бул.“Царица Йоанна“ и бул.“Д-р Петър Дертлиев“, като същото продължава по бул.“Д-р Петър Дертлиев“ и през бул.“Сливница“, като в рамките на трасето ще бъдат реализирани, следните изменения, с цел подобряване на движението:

• Промяна в организацията на движение на кръстовището на бул.“Царица Йоанна“ и бул.“Д-р Петър Дертлиев“, като се обособят 2бр. ленти за ляв завой от бул.“Царица Йоанна“ към бул.“Д -р Петър Дертлиев“ в посока център.

• Промяна в режима на работа на светофарната уредба на кръстовището на бул.“Царица Йоанна“ и бул.“Д-р Петър Дертлиев“.

• Промяна в работата на светофарната уредба на бул.“Сливница“ и ул.“Адам Мицкевич“;

• Осигуряване на зелена вълна по бул.“Сливница“ в участъка от бул.“Д-р Петър Дертлиев“ до бул.“Мария Луиза“;

• Обособяване на 3 бр. ленти за движение по бул.“Сливница“ в посока център в участъка от ул.“Русе“ до кръстовището с бул.“Константин Величков“ – по този начин ще се увеличи с 20% пропускателната способност на кръстовището на бул.“Сливница“ и бул.“К.Величков“ в посока център.

Разработени са допълнителни промени в организацията на движение, които ще бъдат въвеждани, при необходимост и след допълнително събиране на реални данни от трасето.

Снимка: Сега

Skip to content