СТОЛИЧНА ОБЩИНА - РАЙОН „ЛЮЛИН“

Меню

Меню

“Академия за визионери” – предстоящи събития

Младежки проект връща към живот откритата сцена в парк „Св. Троица“

Проектът „Отпчатък“, част от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община, се фокусира върху популяризиране на различните култури в България. В рамките на проекта беше укрепена и реновирана откритата сцена в парк „Св. Троица“.

Сцената ще бъде изрисувана с български мотиви и готова да посреща културни събития на 15 октомври, когато младите хора от проекта „Отпечатък“ ще организират кампания в подкрепа на етническата толерантност. Програмата стартира в 11:00 ч. и ще предложи музика на живо с изпълнения на група „Номад“, премиера на видео интервю с Ованес Торосян, част от поредицата „Етническа палитра“, работилници, ателиета и спортни активности.

Входът е свободен.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ и проект АГОРА по програма ИНТЕРРЕГ Дунав, съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA II).

„Пътеводител на традициите“, създаден от младежи, разказва на достъпен език за българските обичаи, изкуство и фолклор

Етнографският пътеводител „По пътя води ме“ по проект „Само по носия“ е дело на младите хора от „Академия за ВИЗИОНЕРИ“ на Столична община. Техен ментор е Любов Костова, директор на Британски Съвет в България.

Пътеводителят има и дигитална версия с 24 кратки документални филма, снимки и интересна информация за българските традиции, обичаи, земеделие и производство, изкуство, фолклор, облекло и празници. Електронното издание ще бъде достъпно на сайта на Столична община.

Официалното му представяне ще се състои на 16 октомври в Център за сценични изкуства „Топлоцентрала“ от 19:00 ч.

За всички гости на събитието на 16 октомври (зала № 5, Сцена Бар на Топлоцентрала), екипът на „Само по носия“ е подготвил разнообразна програма с работилници за изработване на китки, запознаване с българските наричания, ателиета за рисуване на шевици и др.  И още – възстановка на традиционния български празник Гергьовден, народна музика, хора, пеене и надиграване и разбира се представяне на Пътеводителя и документалните филми към него.

Входът е свободен.

Skip to content