Новини

Принтирай

Столична община организира мобилни пунктове за изхвърляне на стар текстил през септември

11/09/2018

Под надслов „Време е за детокс на гардероба“, от 10 септември 2018 г. Столична община стартира есенна кампания за събиране на текстил от домакинствата. За целта ще бъде осигурен мобилен пункт, който ще набира текстил в различните райони по график до края на месеца. В допълнение ще бъдат разположени и четири стационарни контейнера на ключови места в столицата.

Целта на инициативата е да се намали текстила в смесения битов отпадък, както и отново да напомни за значението на разделното събиране на текстила за околната среда, в това число и за качеството на въздуха.

Кампанията „Време е за детокс на гардероба“ ще се състои на два етапа. На първия етап мобилен пункт ще събира стар текстил по график във всички райони на Столична община. На втория етап - текстилът ще премине последващо третиране, евентуална повторна употреба и оползотворяване. Финалът на кампанията ще бъде отбелязан с участието на Столична община в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (19-25 ноември), в рамките на която ще се състои модното събитие Green Fashion Days, в което ще бъде представена специално разработена дизайнерска колекция от дрехи, създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил.

Локации на стационарните пунктове:

  • Южен парк – на входа откъм бул. „Витоша“ и на входа откъм ул. „Нишава“
  • Борисова градина – на централната алея, водеща към Лятната сцена
  • Паркинга пред Столичния инспекторат – ул. Париж 5

За повече информация https://sofia.bg/waste

kulturen_centur_logo: 0
malka_snimka: